תקופת החגים בפתח וזה גורם לחלק מאיתנו למתח…אל דאגה, אנחנו כאן להרגיע. במקום לומר מה 'לא' לעשות בתקופת החגים, החלטנו ללכת על כיוון חיובי יותר ולתת לכם כמה הצעות של מה 'כן' לעשות כדי שהתקופה תהיה חגיגית ונעימה כמו שהיא אמורה.
תאכלו משהו
תחושת רעב גדולה אינה טובה לגוף ולנפש שלנו. אז, עשו לעצמכם טובה ותאכלו כמו שצריך בבוקר וגם בצהריים של יום הארוחה. הקפדה על ארוחות מסודרות לאורך היום עושה סדר ומאפשרת שליטה על איכות וכמות המזון, ומונעת מאיתנו להגיע למצב רעב קיצוני, שאינם בריאים לגוף. ארוחות חג לרוב כוללות מאכלים שאינם חלק מהיום יום שלנו, כמויות רבות יותר ועם רכיבים שבשגרה אנחנו מנסים להימנע מהם (סוכר, מלח רב, חריף וכו'). כשהגוף נמצא במצב רעב קיצוני, מתעוררת נטייה טבעית לבחור במזונות פחות איכותיים, שמנים יותר שגורמים לתחושה לא נעימה בבטן, נפיחות וכבדות. לכן, ביום הארוחה, הקפידו לאכול ארוחת בוקר וצהריים משביעות וקלות.
זו לא הכמות, זו האיכות
במהלך ארוחות החג, סביר שניתקל במאכלים פחות מומלצים עבורנו, והמחשבה על המפגש איתם יכולה להעלות חששות, במיוחד אם כח הרצון יצא לחופשה לכבוד החגים 🙂 אנחנו אומרים, אל תחשבו שלילי, במקום להילחץ, תאפשרו לעצמכם גמישות מסוימת בתקופה, אבל עם גבולות. במקום לאכול פרוסת עוגת דבש שלמה, תאכלו חצי. למילה 'לא' יש השפעה פסיכולוגית פחות מקדמת לעומת 'כן, קצת'.
יש משיחין בשעת הסעודה
לא, הכוונה אינה שתדברו בפה מלא, אלא, שתיהנו במהלך הארוחה. תאכלו בנחת, מבלי למהר, שתו מים ותשתדלו לבחור את המנות הבריאות יותר ופחות מנות מטוגנות ו/או שומניות. קחו יותר ממנות בהן יש ירקות, סלטים, מרקים וכו'. בדקו עם עצמכם, האם אתם כבר שבעים, אם כן, הפסיקו לאכול, כדי להימנע מתחושת הכבדות המוגזמת.
כל המוסיף גורע
נסו ליהנות מהמרקים והסלטים בלי התוספות עתירות השומן כמו שקדי מרק, קרוטונים, רטבים עתירי שומן או מסחריים. תיהנו מהמנות כפי שהן, או עם תיבול בריא כמו שמן זית, לימון, טחינה וכו'.
נכנס יין, יצא סוד
והסוד די ידוע והוא ששתייה מוגזת, מיצים טבעיים ואלכוהול הם עתירי קלוריות וסוכר, אז עדיף לצמצם אותם ולהקפיד על שתיית מים, תה צמחים וחליטות, גם במהלך הארוחה.
משהו מתוק
חלק מסמלי החג הוא מתוק. תפוח בדבש, עוגת דבש וכו'. אם יש מבחר גדול של קינוחים, נסו להתמקד יותר בפירות ופיצוחים אבל אל תמנעו מעצמכם טעימה כי בכל זאת כולנו רוצים שנה טובה ומתוקה.
לסיכום, תיהנו מאווירת החג! החגים הם לא רק אוכל, אלא התחדשות, משפחתיות ותחושת הביחד.
חג שמח!
המאמר נכתב בשיתוף עם שרון פיקר – דיאטנית קלינית יועצת – פרוטיאה בהר