מדי פעם עולות לכותרות ידיעות בנושא טיפול ותמיכה באזרחים בגילאי הזהב, לרוב אלו ידיעות החושפות את חוסר המודעות ותעדוף לקוי בכל הנוגע לסיוע ושירותים סוציאליים. ובמקום שיש חוסר וצורך כלשהו יכולה להיווצר חדשנות. לכן, אספנו כמה דוגמאות לחדשנות בכל נושא הטיפול ויחס לאזרחים הוותיקים. לא נעשה ספויילר, אבל כן נאמר שאתם יכולים לצפות לרעיונות מדהימים.
יפן
כתגובה לצמיחה של אוכלוסיית גיל הזהב, יפן הנפיקה מטבע מיוחד בשם Fureai Kippu, שמשמעותו 'כרטיס יחסי אכפתיות'. היחידה הבסיסית של המטבע היא שעה אחת של שירות בהתנדבות עבור אדם בגיל הזהב. המתנדבים מקבלים בתמורה קרדיט לשימושם הפרטי. גמלאים יכולים לסייע לגמלאים אחרים ולהרוויח קרדיט אותו הם יכולים להפקיד ולבזבז עבור הצרכים הפרטיים שלהם. בני משפחה צעירים יותר שמתגוררים במרחק גיאוגרפי גדול מהמשפחה, יכולים להרוויח קרדיט על ידי עזרה לגמלאים בשכונה שלהם ואז להעביר את הקרדיט שצברו להוריהם המבוגרים.
בנוסף, ממשלת יפן פיתחה תוכנית על מנת לדאוג לאוכלוסייה המבוגרת, הנקראת Orange Plan, הכוללת צוות רפואי, ביקורי בית ותמיכה לבני משפחה שמטפלים בגמלאי. בעיר Matsudo, לקחו את התכנית צעד אחד קדימה והפכו לעיר הידועה כ – “dementia town”. כבעלי אחוז גבוה של אזרחים בגיל השלישי, מובילי העיר הרגישו שדרוש תכנון להתמודדות עם דמנציה. לדוגמה, כחלק מהתכנית גוהצו קודי QR מיוחדים לבגדים של האזרחים המבוגרים שיסייעו בזיהוי במקרה שנמצאו משוטטים ואבודים. מתנדבים בסיור השכונתי מבצעים בדיקות בבתים שנראים ללא פעילות (תיבת דואר מלאה וכו') ומיידעים את המשטרה לבצע בדיקה. בתי הקפה מנוהלים על ידי מתנדבים שעברו הדרכות מיוחדות בנושא דמנציה. אלו שעברו את ההדרכה עונדים צמיד כתום זוהר כך שיהיה ניתן לזהות אותם במהירות ולבקש סיוע.
הולנד
שם פיתחו תוכנית סופר מרתקת עם תמורות ענק (חכו לזה….) – סטודנטים באוניברסיטה שמתגוררים בדיור מוגן. בתמורה ל- 30 שעות התנדבות עם גמלאים בכל חודש, הסטודנטים זוכים בחדר ללא דמי שכירות. הם מלמדים את הדיירים המבוגרים כישורים חדשים כמו שימוש במדיה חברתית, נגינה ועוד. הדיירים המבוגרים מרוויחים מהתקשורת עם הצעירים שמבלים איתם, מעדכנים אותם בענייני אקטואליה ויוצרים יחסים של ממש, בתקווה שהסטודנטים ימשיכו להתנדב גם לאחר סיום התואר. על זה נאמר – winnen, winnen ונוסיף אף – סחטינן!
אבל רגע, יש עוד. כפר קטן בהולנד הנקרא Hogewey שכל יושביו מתמודדים עם דמנציה. שם יש להם אפשרות לחיות חיים "נורמליים" הם מתגוררים בביתם עם תושבים אחרים ועם המטפלים. הכפר מגודר למען ביטחון התושבים, מצלמות מפקחות אחר התנועה שלהם בכפר. יש חנויות בהן ניתן לאסוף את הקניות (מצרכים וכו') ללא תשלום. המוכרים בחנויות לובשים אזרחי אבל הם מטפלים מוסמכים שנמצאים שם עבור הגמלאים. כנראה שאין זה מפתיע שנמצא שתושבי הכפר המיוחד הזה חיים יותר זמן וזקוקים לפחות תרופות בהשוואה לאחרים עם דמנציה שנמצאים במסגרות מסורתיות, ההשראה היא שתחושת המטרה וההזדמנות לעשות דברים "נורמליים" משפיעים לחיוב.
פייר, וואוו! לגמרי התרשמנו הולנד!
מתוך האתר של hogeweyk https://hogeweyk.dementiavillage.com/#NaN
גרמניה
המדינה מציעה 2 חלופות דיור שמבדילות אותה ממדינות אחרות בתחום הטיפול בדור הזהב. תכנית אחת – דירה שיתופית. בית אותו חולקים 8 דיירים עם דמנציה. יש טיפול זמין 24 שעות בבית, אך מלבד זה, ההתנהלות היא רגילה. הדיירים משתתפים באחריות משק הבית, כמובן, רק מה שביכולתם. הם עוסקים בתחביבים שונים בדיוק כפי שעשו בבית "רגיל". יש להם גישה לקהילה ובני משפחה יכולים להגיע לבקר וללון בחדר האורחים.
יוזמה נוספת נקראת – בתים רב דוריים. כחלק מהתכנית הוצב בניין בצמוד לגן ילדים ואוכלס ב- 85 דירות לדיירים בדור הזהב עם סיוע 24 שעות. הילדים נהנים בהפסקה בגינה משותפת עם הבניין, הדיירים המבוגרים נשארים חלק מהקהילה ונהנים מנוכחות הילדים בחיי היומיום שלהם.
אנחנו נמסנו והתרגשנו!
סין
סין מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים בכל הנוגע לטיפול בגמלאים. חוק הילודה שהיה נהוג במשך שנים רבות והותיר ילד אחד למשפחה יצר מחסור במטפלים פוטנציאליים בתוך המשפחה.הדור הצעיר נוהר לערים ומותיר את ההורים מאחור.
אחת מהתכניות החדשניות שפותחו היא אוניברסיטה לבני 70 פלוס מינוס, הידועה בשם University of the Aged הנמצאת בעיר רודונג ומציעה סביבה פורחת ותחושת מטרה לסטודנטים ולמרצים, מקום ללכת אליו ולתקשר עם אחרים. הסטודנטים משלמים סכום קטן בלבד וממשלת סין מכסה את רוב ההוצאה.
מתוך אתר chinadaily https://www.chinadaily.com.cn/a/201806/23/WS5b2d4787a3103349141de584.html
לסיכום, קיימת חדשנות בתחום הטיפול באזרחים הוותיקים, אך עדיין לא מיושמת ברוב מדינות העולם. העלייה בתוחלת החיים ומגפת הקורונה שחוללה שינויים עצומים בתחומים רבים, גם העלתה את סוגיית דור הזהב לכותרות, אך שינוי הוא תהליך ארוך. על מנת ליישם תכניות, מעבר לפן הכלכלי, נדרש גם שינוי בחשיבה ובמדיניות של כל מדינה. השינוי בתפיסה ובסדר העדיפויות חייב להתחיל במדיניות, שיח ציבורי והקצאת תקציבים על מנת לחלחל לתודעה ולגייס את ציבור האזרחים.
בתקווה שהשינוי הגלובלי יהווה השראה למדינה הקטנה שלנו, וככזו שנחשבת מובילה בחדשנות וסטארט אפים אפשר לצפות שנזכה לקרוא על תכניות וחדשנות גם אלנו.