בימינו בלתי אפשרי לדמיין את החיים ללא אינטרנט. הדיגיטל הפך להיות שגור בכל אספקט בחיינו (כולל הסושיאל מדיה) ובכל הגילאים. וזה עוד בלי לדבר על המהפכה התעשייתית החמישית שכאן בעיצומה המשלבת אנשים, רובוטים ובינה מלאכותית. חשבתם פעם מהם הרגלי הצריכה הדיגיטלית של הגיל השלישי? ובכן, ליקטנו לכם את התשובה.
נתונים מהשנים האחרונות – כמה אנחנו באמת גולשים?
- אנשים בגילאי 60-69 נוטים להשתמש יותר ברשתות החברתיות לעומת אנשים מבוגרים מהם.
- בישראל מעל ל-50% מבני ה-75 ומעלה משתמשים באינטרנט (טוב, אם אתם קוראים את שורות אלו אנחנו יודעים לאיזה אחוז אתם משתייכים).
- אחוז בני ה-75 ומעלה המשתמשים באינטרנט קטן בכ-35% מאחוז בני ה-15-74 שמשתמשים באינטרנט. פער זה קטן יותר ממספר מדינות מערביות כמו שוויץ, צרפת ואיטליה, כך שבאופן כללי, ישראל במצב מעולה.
הרגלי שימוש –
- 34% השתמשו באינטרנט לצורך קבלת שירותים ממשרדי ממשלה (לפעולות כמו הורדת טפסים וקבלת אישורים).
- 41% מבני ה-65 ומעלה משתמשים ברשת לצורך פעולות בנקאיות; 28% לתשלומי חשבונות; 48% לחיפוש מידע בנושא בריאות.
ומה לגבי הסושיאל מדיה?
בהתחלה, כשפייסבוק הגיחה לעולם (ב-2008) ומיד אחריה הגרסה הראשונה של אינסטגרם, הפלטפורמות היו מוכרות בעיקר לדורות הצעירים שביקשו להתחבר ולחלוק חוויות. עם זאת, עם השנים וככל שהטכנולוגיה הפכה נגישה וידידותית יותר למשתמש (ועם כניסתן של פלטפורמות נוספות) גם בני הגיל השלישי נכנסו לתמונה. והרי הנתונים:
- פייסבוק היא הפלטפורמה המועדפת על גיל הזהב – עם אחוז שימוש של 80% (!) בקרב בני 60 ומעלה.
- אחרי פייסבוק, קוטפת את המקום השני אפליקציית אינסטגרם עם 34% אחוזי שימוש.
אחוז השימוש בשאר האפליקציות בקרב גילאי 60 ומעלה: טלגרם עם 18% וטיקטוק עם 7% בלבד (פייר? התרשמנו מהנתון האחרון). בתחתית הרשימה עם 2% שימוש סיגנל וסנאפצ'אט.
מעבר לרצון להישאר מעודכנים, הסיבה שבזכותה אנחנו מתחברים לרשתות היא כי הן גורמות לנו להרגיש טוב יותר. הפלטפורמות החברתיות מאפשרות לנו לשמור על קשר עם חברים ובני משפחה, גם כשהם רחוקים, להתעדכן בחייהם והפוך – לצורך העניין, לא סתם אחוז השימוש בפייסבוק מסנג'ר אצל גיל הזהב עומד על 52%.
חשיבותן של קהילות (גם ברשתות)
חלק מהמבוגרים משתמשים במדיה החברתית כפלטפורמה ללימוד מיומנויות חדשות, לקיחת חלק פעיל בקהילות דיגיטליות העוסקות בתוכן הקשור לתחומי העניין שלהם (במגוון נושאים – החל מהיסטוריה ועד תרבות וטכנולוגיה). יתרון נוסף לקהילות הדיגיטליות יכול להביא איתו תחושת שייכות ו-well being.
בנוסף לכך הפלטפורמות מהוות דרך מעולה ומהירה להתעדכן בחדשות ואקטואליה. גם כדי לגשת למידע כללי, על בריאות, רווחה אישית ופעילויות פנאי.
גלישה בטוחה
עם השימוש המתגבר באינטרנט וברשתות חברתיות צריך לזכור שמדובר במרחב לא בטוח, שיכול לגרום לנזק אם לא מקפידים על כמה כללים פשוטים. הבולט שבהם הוא לא להעביר לאף אדם פרטי אשראי בהודעה או במייל, לא ללחוץ על לינקים לא מוכרים וכמובן לבדוק בדקדוק את מהימנות שולח ההודעה. הרחבה נוספת על איך ניתן להגן על עצמכם תוכלו למצוא כאן.
לסיכום, אנחנו בטוחים שאחוז השימוש באינטרנט בקרב בני גיל הזהב רק יעלה בשנים הקרובות.
האינטרנט (ובתוכו השימוש ברשתות החברתיות) הוא דבר נפלא אם משתמשים בו נכון.
בברכת גלישה מהנה ובטוחה 😉
צוות פרוטיאה
*הנתונים המספריים נלקחו מאתר איגוד האינטרנט הישראלי. לדו"ח 2023 המלא לחצו כאן.